МИНИГРАМА – или защо MINI се превърна в световна икона

   Тази година Мини навърши своя 60-годишен юбилей, време за което много малко концепции за автомобили са оцелели и са се радвали на такава популярност. Произведените Мини-та към днешна дата от началото на създаване на марката са над 10 милиона. На какво се дължи популярността на МИНИ, която го е издигнала в култ? Вижте някои от най-любопитните факти за този автомобил в нашата миниграма.

Мери квант – През януари 1959 година в жилището си в лондонския район “Челси” 24-годишната дизайнерка създава нов вид пола, която кръщава в чест на популярния по онова време сред британските младежи автомобил. Добре познатият днес минижуп предизвиква шумен скандал първо в средите на лондонското висше общество, а след това и в света, а днес се смята за едно от най-големите постижения в света на модата.

“Италианска афера”. Вероятно най-зрелищната проява на MINI на големия екран. Филмът от 1969 с Майкъл Кейн в главната роля показва огромен обир на злато в центъра на Торино. Плячката е натоварена в три Mini Cooper-а, които се впускат в спиращо дъха преследване из италианския град през тунели на канали, над покриви и стълби. Твърде вероятно е да сте гледали римейка на този филм от 2003г. с Чарлийз Терон, Джейсън Стейтъм и Марк Уолбърг. Автомобилната роля в него е поверена на новия тогава MINI Cooper S, който демонстрира своите пъргавина и спортен дух на и под улиците на Лос Анджелис.

Най-влиятелната кола на XX век. МИНИ така и не успява да спечели тази класация, но заема второто място след Форд Модел Т.

Исигонис. Създателят на MINI  всъщност е ГРЪК. Алек Исигонис, роден в Мала Азия и избягал във Великобритания през 20-те години. През 1955 е назначен за конструктор в тогавашната British Motor Corporation (BMC). Конструкторът вкарва интересни дизайнерски решения в своето творение: Исигонис например смята радиото за излишна екстравагантност, но за сметка на това поставя пепелник с внушителен размер, тъй като самият той е страстен пушач. Отделенията за багаж на вратите пък са с размери, проектирани с такава големина, че да събират точно бутилка джин “Gordon’s”.

Кризата в Суецкия канал – смята се, че именно този военен конфликт е довел до създаването на MINI. Настъпилата в периода 1956-1957 г. криза, изразяваща се в недостиг на горива, кара компанията Austin Motors да сформира работна група, чиято цел е да създаде малък икономичен автомобил. Той трябва да конкурира немските Месершмит и BMW Isetta, да е с размери 3×1,2×1,2 m и да събира четирима човека и багажа им. Ръководител на тази група е имено Алек Исигонис.

Уиндзор – В парка на замъка Уиндзор през 1960г,  Исигонис вози кралица Елизабет II. Тя е снаха на – Лорд Сноудън, фотограф, дизайнер и приятел на конструктора на MINI. Лорд Сноудън и съпругата му – Маргарет са сред първите купувачи на новия малък автомобил.  Разходката из парка е един вид ритуал за посвещаване в рицарство на MINI – най-високата кралска чест, която самият Исигонис действително получава девет години по-късно.

Пади Хопкърк – през януари 1964 един слабо известен ирландец, на име Пади Хопкърк, хвърля бомбата на годината, като печели знаменитото Рали Монте Карло. Успехът на ирландец сам по себе си е изненада в това състезание, традиционно доминирано от скандинавците и французите. Но истинската сензация идва не от пилота, а от автомобила му. Хопкърк печели в Монако с най-неочакваната възможна кола – Morris Mini Cooper. Машината на Хопкърк изглежда смешно на фона на господстващите в онази епоха V-осмаци – тя има еднолитров мотор и скромните 90 коня. За сметка на това обаче е несравнимо по-лека, маневрена и смайващо стабилна в завоите заради ниския център на тежестта и максимално изнесените навън колела. Пади буквално разказва играта на конкурентите с далеч по-мощни машини като Ford Falcon и Mercedes 220 SЕ. И до ден днешен той остава единствения британец спечелил Рали Монте Карло. 

Ъ ?! – най-честата фраза, която сме чували от Мистър Бийн. Забавните и често разрушителни изпълнения на комедийния персонаж (в ролята Роуън Аткинсън)  му спечелват фенове по цял свят и допринасят много за популяризирането на MINI. През 2015г. послучай 25-тата годишнина откакто е на екран, актьорът шофира през Лондон до Бъкингамския дворец седнал във фотьойл, привързан към любимия му „Мини Купър“ и придружен от лоялното си мече.

Ринго стар, Пол Макартни, Джон Ленън и Джордж Харисън – и четиримата от Бийтълс са фенове на MINI. Мениджърът на групата Браян Епстайн подарява на всеки един от великолепната четворка по един Mini Cooper S. В тон с духа на времето Джордж декорира своето MINI с ярки образи и символи, янтри и санкритски мантри. Kолата на Ринго Стар е била специално преработена, за да може той да превозва с нея барабаните си, а понякога и китарите и усилвателите на колегите си. Джон Ленън пък дори не е имал шофьорска книжка, управлявайки своето MINI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *