30 грама злато от Мексико

30 грама злато от Мексико

   През 1857г. едно малко градче в дивия запад протестира срещу намерението на техен съгражданин да отвори нов бар. Когато предприемачът донася първото си буре с уиски, един от противниците на бара стреля по бурето и алкохолът от него изтича. В крайна сметка барът не е отворен. Но от този ден нататък в това градче, когато мъжете искали уиски на бара си поръчвали шот (от англ. shot – изстрел) уиски. В последствие това име се разпространява из цяла Америка, а и в света. Това е една от вероятните теории за произхода на името на неизменната част от инвентара на всеки бар шотове, до които прибягваме най-често, когато искам нощта да завърши по непредвидим начин. Дали тази теория е най-точната, изследователите все още спорят, но спекулациите по темата са наистина интересни. Ще ви споделим още две от най-любопитните: Според едната първоначалната употреба на тези малки чашки е била не за алкохол, а за поставяне в тях на оловните остатъци от куршумите, които са оставали в месото на отстреляния дивеч, откъдето идва и името им. Според другата думата шот идва от името на един от създателите на немската фабрика за стъкло в Йена –  Ото Шот, който бил създателят на този модел чашка.

   Днес таблите с шотове повишават градуса на настроението в почти всеки бар. И въпреки, че има безброй алкохолни вариации за всеки вкус, много хора асоциират шотовете главно с текилата. Ако сте с по-разширени познания в сферата на алкохола вероятно знаете, че общоприетото тук пиене на текилата: в шот, със сол и лимон, не е присъщо за създателите ѝ. В Мексико текилата се пие чиста, в по-големи чаши и по-дълготрайно. Но това е друга бира, по-скоро друга текила. Напоследък прави впечатление, че сред таблите с шотове в българските барове, масово поръчвана е „по-престижната“ „златна“ текила. Именно затова решихме да ѝ обърнем малко повече внимание.

   Текилата се произвежда чрез дестилация на сок от растението синьо агаве (вид кактус).  Сребърната текила (наричана още бяла, blanco) е алкохолът, който се бутилира веднага след ферментацията на агавето. Има и производители, които го оставят да отлежи в контейнери от неръждаема стомана, като по този начин се запазва острият вкус на текилата, който всичко познаваме. Ферментационният продукт от агавето обаче може и да бъде преместен в бъчви за отлежаване. Така получаваме т.нар. Reposado текила (отлежава между 2 месеца и година в големи дъбови бъчви) и Anejo текила (отлежава между 1 и 3 години в малки бъчви – обикновено от уиски дестилерии). Отлежалата текила добива подчертан кехлибарен оттенък и по-сладък привкус. Процесът на стареене омекотява острият вкус и аромат на прясната текила. Особено при Anejo текилата, която се счита за най-добрата и респективно най-скъпата, дългият процес на отлежаване я прави много мека, с фини нотки на ванилия и карамел. От 2006 година съществува и още един подвид – Extra Anejo, включващ текили, отлежали 10 и повече години.

Златната текила, която си поръчвате в бара най-вероятно обаче не спада към нито един от изброените по-горе видове? Истината е, че тя едва ли е отлежавала. Както с рома и тук това е по-скоро маркетингов трик. Обикновено тя се получава чрез добавяне на оцветители и аромати към сока от агаве преди ферментацията. Мексиканците наричат тази текила Joven.

  • Silver (White, Blanco) - не отлежава в бъчви
  • Joven (Gold, Oro) - не отлежава, обикновено с добавени цвят и аромати
  • Reposado (Rested) - отлежава между 2 и 12 месеца в дъбови бъчви
  • Anejo (Aged) - отлежава между 12 и 36 месеца в по-малки бъчви
  • Extra Anejo (Ultra Aged) - текили, отлежавали поне няколко години

Как се пие: Прието е златната текила да се консумира с канела и портокал, вместо класически приетите сол и лимон. По-естетически красивият вариант включва обикаляне на ръба на чашката с портокалово резенче и последващото ѝ потапяне в канела. След това се сипва текилата, която се пие на екс. „Приключението“ завършва с бързото изяждане на парченцето портокал. В баровете обаче често се ползва вариант, в който канелата е посипана директно върху парченцето портокал. От чисто гастрономическа гледна точка лично ние не намираме това за правилно. Цитрусовите нотки на лимона/портокала балансират и усилват вкуса на текилата. А солта/канелата точно преди употребата ѝ потискат изгарящото усещане от алкохола. Във вторият случай това ще отсъства.

   И така: Заслужава ли си златната текила? Тук правилният отговор е „Зависи от предназначението“. Ако искате да опитате истинска, висококачествена текила без добавени подсладители – отговорът е не. Дали сте попаднали на такава може да проверите по бутилката. Ако на нея не пише 100% агаве, най-вероятно ще видите и добавените карамелени оцветители, както и захарен сироп. Истински отлежалата текила е по-скъпа и не се използва за шотове.

   По нашите ширини обаче да си поръчвате текила с тази цел е изключително рядка практика. За целта, за която се поръчват шотовете, златната текила изглежда чудесна и по-добра алтернатива на сребърната. С по-мекия си и сладък вкус, тя е чудесен спътник на веселите компании и при нейното отпиване, израженията на пиещите със сигурност са по-благи от онова разтърсване на глава с изкривени устни при сребърната текила. А и ако целта ви е да вдигнете рязко градуса на алкохола и настроението, една идея по-сладките и по-меки напитки го правят много по-бързо, леко и неусетно. Така че действайте!

   А ако пък някой ви каже, че в текилата няма нищо джентълменско веднага го контрирайте с тези 2 факта:

1. За мексиканците това съвсем не е така – за тях това е изискан продукт, който те не обвързват с парти. Подобно на френските закони, според които истинското шампанско може да се произвежда само в областта Шампан, така и мексиканските закони ясно дефинират какво е и какво не е текила.

2. През 2013г самият Джордж Клуни основава компания за производство за премиум текила “Casamigos”, която разви и преди 2 години продаде за 1 милиард долара.

"Скоро преминах от маргарити към същински шотове от чиста текила. Оказа се, че това доста улеснява запознаването с нови хора..."
Антъни Бурдейн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *