Нейно величество бъчвата​

Нейно величество бъчвата

  Изкуството да се правят бъчви за зреене на уиски е традиционна квалифицирана практика. Дъбовите дървета се отсичат, едва когато достигнат определена възраст. Дънерите се режат на дъски и чрез топлинна обработка прецизно се извиват до оформянето на съвършено закръглено буре. Често дъгите могат да се обгорят и отвътре за максимално взаимодействие между дървото и уискито. Обикновено една бъчва се сглобява от 32 дъги и още 15 за затваряне, старателно приспособени една към друга с помощта на метални рингове. Не се лакират, за да се запази порестата структура на дървесината, позвляваща на дървото да „диша“.
   Една от основните класификации на бъчви е по вид и размер, а едно от най- съществените неща – че колкото по- малка е бъчвата, толкова по- интензивно уискито в нея контактува с дървото.

   По-любопитната част е така нареченото „финиширане“. При него могат да се използват, както бъчви, специално предназначени за уиски, така и взаимстваните от вино индустрията или използваните при направа на ром, шери и други. В зависимост от това, уискито придобива характерния си завършващ вкус, аромат и структура. В този смисъл, ето и една обща класификация на финишите: 

Придава пикантен, сладък вкус със силен нюанс на ванилия

Вид на бъчвата: ASB от американски бял дъб, ирландски или японски дъб

Уиски от такива бъчви: Midleton Dair Ghaelach, Octomore 7.4, Arran The Bothy

Придава разнообразие от вкусове, характерни за виното, отлежавало в бъчвите- от елегантно сладките нотки на крем- карамела на Сотерн до червените плодове, слива и череша на Бордо

Вид на бъчвата: ASB или Barrique от френски дъб

Уиски от такива бъчви: Glenmorangie Quarter Century, Glenfiddich Age of Discovery 19YO Red Wine Cask Finish, Glenmorangie Pride 1981

Придава плътен, тежък и сладък вкус на фурми, орехи, сушени смокини

Вид на бъчвата: Butt или Рuncheon от европейски или американски дъб; тип на бъчвата: Pedro Ximénez (създават много сладка, наситено- шоколадова текстура), oloroso (полусладки орехови вкусове), amontillado (сладко-плодово-флорален финиш), fino и manzanilla (по-леки вкусове със солени нотки)

Уиски от такива бъчви: Balvenie DoubleWood, Lagavulin Distillers Edition, Glenmorangie Lasanta

Придава богат, но грапаво- сладникав вкус на ароматни горски плодове, касис, стафида

Вид на бъчвата: Pipe или Barrique от френски дъб

Уиски от такива бъчви: Glenmorangie Quinta Ruban, Angel’s Envy Port Barrel Finish, Laphroaig Brodir, Balvenie PortWood 2YO

Придават лепкаво сладки текстури на захаросани плодове

Вид на бъчвата: Drum от португалски дъб

Уиски от такива бъчви: Laphroaig Cairdeas 2016, Tyrconnell 10YO Madeira Cask Finish

Придава екзотичен вкус на меласа, ванилия, тропически плодове

Вид на бъчвата: Puncheon от американски дъб

Уиски от такива бъчви: Balvenie Caribbean Cask, Teeling Small Batch Rum Cask Finish, Angel’s Envy Rum Cask Finish

Създава кремообразна структура с характерната за малца сладост

Вид на бъчвата: ASB от американски дъб

Уиски от такива бъчви: Glenfiddich IPA Experiment, Jameson Caskmates, Mackmyra Vinterrök

   Темата за бъчвите е интересна и всеобхватна. Освен като един от основните елементи, определящи качествата на уискито, ето ви и пример как бъчва с отлежало уиски може да се използва и като средство за инвестиция в бъдещето на младите хора:

   Една от последните тенденции, възприета от дестилерията Ardnamurchan (намираща се в най-западната точка на континентална Великобритания) е в провинциалните райони на Хайлендс, Шотландия в полза на младите хора да се даряват бъчви с узряло уиски. Идеята е те да бъдат продадени, когато младежите навършат 18 години, за да могат те да финансират възможностите си за висше образование и обучение.
„Ardnamurchan Trust“ е благотворителна организация, създадена именно в полза на тези млади хора от областта, ангажирана със закупуването на бъчвите и съхраняването им за младежите в окръга, на възраст между 10 и 17 години. След обратното изкупуване на такава бъчва от дестилерията, организацията използва изплатената сума, за да финансира обучението на младежите, включващо колеж, университет или алтернативни кариерни обучения, след достигане на определена възраст.
Според Алекс Брус – директор на дестилерията – така създадената схема, освен да помага на младите хора, използвайки директните продажби на местното уиски, също така ще представлява допълнителна подкрепа и опит в множество бизнес аспекти, като част от инвестиционната инициатива.

Гаро Узунян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *