Ром наръчник за начинаещи

  Първата статия на тема алкохол е посветена на рома. Стереотипът за класическия джентълмен включва по-скоро пура и чаша отлежало уиски или бренди. Асоциацията за ромът в популярната култура по-скоро го обвързва с безгрижно веселие и с...пирати. Редно е обаче всеки мъж да има основния познания за различните видове алкохол, а и в зимните вечери, чаша ром винаги звучи привлекателно. Още повече – той е неизменна част от най-популярните коктейли – като мохито, грог, май тай, дайкири и т.н. А и както ще разберете в последствие, за уискито имаме по-големи планове.

     Тук няма да се спираме на историята и технологията на производство, въпреки че и там има много какво да се научи. Бих искал да ви запозная с чисто практичната част, а именно с видовете ром и до колко цвета или годините отлежаване влияят върху вкусовите му качества. Особено отлежаването при рома има своите специфики и е доста объркващо за масовия потребител, надяваме се, че след тази статия ще придобиете основни познания.

  Според отлежаването съществуват 7 основни типа ром. Преди всичко трябва да сме наясно, че годините на отлежаване при рома имат различна стойност от същите при уискито. На какво се дължи това? Болшинството видове ром се произвежда на острови, където влажността е висока. Според експертите един ром на 3 години, взимайки предвид климатичните условия при производството и съхранението му означава, че по вкусови качества той е 2 до 3 пъти по-стар, отколкото е реалната му възраст. Ако например вземете 6-годишен скоч и искате да го сравните с равностойно отлежал ром – то това би бил 3-годишен ром. Странно, но факт. А ето и различните категории, на които ромът се поделя:

Това е така наречения у нас „бял ром“. Характеризира се със сладкия си вкус. Важно е да се знае, че белият цвят не означава, че напитката не е отлежала. Някои от тях са отлежали с години. Ромът обикновено се филтрира след блендинга с цел да се премахне цвета. Този тип ром се използва в приготвянето на различни видове коктейли поради мекия си вкус и аромат. Обикновено са с под 40% алкохолно съдържание. Един от най-популярните е бразилският „Качаса“. Някои видове бял ром като Plantation 3 Star, Angostura White Oak или Denizen Aged White Rum могат да запазят лек жълт нюанс или да бъдат напълно бистри, но запазват вкуса, който добиват в бъчвите.

  Mоже би най-масово познатият в България вид. По правило би следвало да има силен и плътен вкус и лесно бихте могли да го идентифицирате по цвета. Тъмните ромове могат да имат свой индивидуален цвят: кафяв, червен, черен. Ако се чудите дали има основна разлика между тъмен и черен ром или между червен и черен – такава няма. За производителите не съществува стандарт и категоризация е невъзможна. Всички тези определения се използват, за да се обозначат напитките с тъмни цветове. Важно е да знаем, че причината за тъмния цвят на този вид ром определено не са годините отлежаване. Повечето от тях са отлежали само няколко години, ако дори изобщо са, имайки предвид цената. Тъмният цвят се постига, благодарение на обилно оцветяване с карамел, съдържащ подсладители (особено неферментирала меласа), което придава сладкия, захарен вкус. Дезинформацията в интернет по това отношение е наистина голяма – на много места черният ром е описван като отделна от тъмния ром категория, включваща напитки отлежали много повече. Истината е, че не е задължително тъмният/черният ром да е отлежавал повече от белия. Именно заради това, често срещана грешка е, че тъмният ром би могъл да има характеристиките на любимото ви уиски…а едва ли любимото ви уиски съдържа подсладители.

  Това е напитка с умерена тежест и плътност, по средата между белия и тъмния ром. Някои от тези видове са отлежали в бъчви от бял дъб, но има и други, които са оцветени с карамел. Това също не подлежи на регулация и прави нещата малко объркващи, а всеки клиент би искал да знае дали пие отлежала или оцветена напитка.

  Още веднъж: цветът не бива задължително да корелира с времето на отлежаване, тъй като разнообразни фактори могат да допринесат за това. Отлежаването на рома в нови бъчви добавя цвят много по-бързо, отколкото отлежаването в използвани бъчви. Напълно възможно е ром, отлежал няколко години в нови бъчви да бъде с цвят на тъмен кехлибар, докато 15-годишен ром, отлежал в използвани бъчви, може да бъде със светли сламени нюанси.

  Най-често това е златен ром с добавени подправки. Подправките обикновено представляват смес от анасон, черен пипер, канела и розмарин. Срещат се и такива с ванилия, карамфил, портокалови кори. При всички положения това придава допълнителен аромат и удоволствие от напитката. Добре е да знаете, че по-евтините бутилки обикновено са от светъл ром с добавен оцветител, докато по-скъпите са базирани на тъмен ром. 

  За болшинството хора именно това е първокласният ром, въпреки че това е относително понятие. Това е „скочът“ на ромовете: отлежал и прецизно създаден от майстори за хора с изискано небце. Едни от най-популярните марки премиум ром са Ron Zacapa, El Dorado, Diplomatico. По принцип този тип ром би бил перфектният за вас ако сте почитатели на уискито, но и тук трябва да имате едно наум. Все по-често се сблъскваме с подвеждаща реклама в сферата на този вид ром, особено що се отнася до възрастта. Да вземем например Ron Zacapa 23 Centenario – един от еталоните за премиум ром. Числото 23, показано толкова ясно в името и етикета създава илюзия за годините отлежаване на напитката. Но в случая то означава, че има малка част от 23-годишен ром, присъстващ в т.нар. солера (система за отлежаване и блендиране на алкохол чрез смесване на по-млад и по-отлежал такъв, като по този начин се избягва резкия и агресивен ефект от блендирането на различните по възраст алкохоли). Та в този случай болшинството използван алкохол в солерата е млад (около 6-годишен). Дестилерията би казала, че пълната информация относно производството може да бъде намерена свободно от всеки, но колко души биха си направили труда да проверяват това? Повечето от тях просто биха забелязали числото 23 и неминуемо биха го обвързали с възрастта на алкохола вътре. Същата практика е възприета и от други производители (например Papa’s Pilar с числото 24 по средата). Така че въпреки, че тази категория включва най-висококачественият ром – едно наум за годините отлежаване. Много рядко бихте могли  да срещнете в етикета на бутилката информация за това, което подсказва, че производителите нямат голям интерес да ви предоставят тази информация. 

  Надяваме се тази категория да има единствено информативна стойност за вас. Това са напитки с изключително високо алкохолно съдържание (над 75%). Обикновено те се използват за смесване с безалкохолни напитки, защото употребата им като чиста напитка би довела до интоксикация. Най-известният пример за това е Bacardi 151.

  Ароматизираните ромове не са най-подходящата напитка за истинските джентълмени, но са интересна категория. Обикновено се базират на основата не лек ром, към който са добавени плодови или други десертни аромати и вкусове. Използва се най-често за тропически коктейли.

  Какво излиза? Тъмният ром се оцветява по изкуствен начин, за да стане тъмен, белият се филтрира, за да стане светъл и това да определите колко стара е напитката, гледайки бутилката става невъзможно. За да не ви отчайвам, в световен мащаб набират популярност марки като Mezan, който все още не съм срещал в България. Това е ром със златист цвят и при него не се добавя карамел за оцветяване, не се добавят допълнителни захари. По такива марки с натурален цвят наистина може да съдите за отлежаването по цвета, тъй като те са бутилирани в цвета, в който излизат от бъчвата.

  В заключение бих могъл да кажа, че вадейки си изводи за вкуса на рома на база етикети като „бял“, „черен“, „отлежал“ или определено число за възраст, не винаги е толкова просто. Изглежда, че почитателите на тази напитка трябва да имат определено отношение към детайлите – нещо, което противоречи на изградения от рекламите и индустрията безгрижно-летен, пиратски образ на пиещите ром. Изобщо отнасяйте се с рома като с хората – съдете го по съдържанието, а не по цвета и етикета…опитвайте разнообразни видове и намерете своят фаворит.

"Пиенето на ром в 10ч сутринта не ви прави алкохолик, а пират!"
Грейнджър Смит

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *