За дължината на вратовръзката…

За дължината на вратовръзката...

  За символичното значение, което вратовръзката има и това, че тя не е просто моден аксесоар може да се говори много. Достатъчно е само да споменем само няколко примера. Доналд Тръмп често
предизвиква лавина от подигравки в интернет с прекалено дългите вратовръзки, които носи. Премиерът на съседна Гърция Алексис Ципрас пък беше заявил, че ще сложи вратовръзка едва тогава, когато успее да се справи с проблемите с колосалния дълг на фалиралата държава. В интерес на истината той изпълни обещанието, когато Гърция получи облекчение на дълговете и отбеляза, че ще
слага вратовръзката при всяка следваща победа, като така я превърна в символ. През 2017г. пък по случай 25-тата си годишнина, Дарик Радио събра на едно място 25 мъже
, които при руги обстоятелства едва ли биха споделили една маса. Това бяха хора, оставили немалка следа в историята на България в последния четвърт век. Проектът беше наречен „Размяна на вратовръзки“ и завърши с изложба на вратовръзките на тези мъже и лични истории, с които те ги свързват.  

Проектът на Дарик "Размяна на вратовръзки"

   В тази статия не искам да се спирам върху историята на вратовръзката, а да започнем с малко по-практичната част. И тъй като в интернет е пълно с клипове за правилното връзване на възел, нека да започнем с подходящата дължина. Тъй като вратовръзката е създадена единствено с декоративна цел, трудно бихме казали че определен начин на носене е по-правилен от друг. Например ако се върнем в 20-те и 30-те години вратовръзките са били много по-къси от днешните (достигали са равнището на пъпа). Разбира се тогава и панталоните, които са се носели са били с много по-висока талия, а това неминуемо също е повлиявало дължината на вратовръзката.

   Дължината на вратовръзката се определя и от възела. Вероятно е да сте чували най-популярното твърдение, към което повечето добре изглеждащи мъже се стремят и спазват за етикет. А именно: Краят на вратовръзката трябва да достига горната част на панталона или средата на катарамата на колана. На практика обаче това не е съвсем лесно изпълнимо.  Всеки панталон има различна височина на талията, а като добавим към това и различната дължина на вратовръзките, това създава доста вариации. И тъй като роля върху дължината оказва и възела, то е добре да имате предвид следното: Малко по-къса вратовръзка с по-малък възел е подходяща за панталон с висока талия и съответно по-дълга вратовръзка с малко по-голям възел ще пасва на панталон, който не стои толкова високо.

Днес вратовръзките са по-дълги, като дължината им се определя от баланса между предната (по-широката) и задната (по-тясната част). На практика имате 3 варианта: предната част да е по-дълга от задната, дължината да е еднаква и задната да бъде по-дълга от предната. Тъй като вратовръзката е с фиксирана дължина (днес обикновено почти всички вратовръзки се правят със стандартна дължина 145см), балансът между двете ѝ части ще определи докъде би стигнала тя, когато сте я стегнали. 

   Сега нека разгледаме трите опции, за които споменах по-горе и по-важното – вида, който те биха ви придали. Както вече казах не би било редно да се слагат етикети „правилно“ и „грешно“.

         1. Късата вратовръзка носи винтидж излъчване или би могла да ви придаде по детински вид. Разбира се ако сте по-нисък на ръст, вероятно ще имате нужда от по-къса вратовръзка.

         2. Ако предната част на вратовръзката е по-дълга от заднататова ще я издължи генерално и тя ще падне под пояса ви. Като цяло това не е препоръчително, защото чисто визуално вниманието се насочва към чатала, където пада краят ѝ. В допълнение триъгълната форма подчертава именно тази част от тялото ви, което сякаш не носи правилното излъчване, към което ние се стремим.

         3. Третият вариант е двете части на вратовръзката да са с еднаква дължина, което изглежда най-приемливо и подходящо.

 Балансът между двете части определя и това дали да поставим задната част гайката, която повечето вратовръзки имат. В наши дни все повече навлиза т.нар. spezzatura стил (от итал. – да изглеждаш добре, без да влагаш много усилия). Това е и причината много мъже умишлено не прибират задната част в гайката, за да може двете половини на вратовръзката да се движат свободно и това да им придава по-небрежно-елегантно излъчване. Италианският индустриалец Джани Анели (бивш собственик на ФИАТ и Ювентус) налага стил в който задният край на вратовръзката стои доста по-долу от преднияДиректорът на едно от най-големите италиански фабрики за дрехи Vitale Barberis Canonico (снабдяващи луксозната марка Ermeneglido Zegna), Франческо, също налага този стил. Макар и не толкова натрапващ се, тъй като задната част е по-тясна, тук отново акцентът на вратовръзката пада върху долната част на тялото, а не върху лицето и възела както би следвало да бъде.   

В крайна сметка абсолютно правилни или грешни варианти няма. Но въпреки, че много хора гледат на вратовръзката като просто аксесоар, не забравяйте, че видът ѝ и начинът, по който я носите, изразява вашата индивидуалност. Затова не я подценявайте. 

„Добре завързаната вратовръзка е първата сериозна стъпка в живота.“…
Оскар Уайлд

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *