Тренчкот – от калните окопи до върха на модата

  Така нареченият у нас шлифер/тренчкот (trench coat) остава почти непроменен повече от 100 години. Ако разгледате снимки от преди 100 години ще забележите, че палтото от преди век е почти идентично с тези, продавани в магазините днес. Изненадващо, малцина мъже в днешно време избират тази дреха въпреки нейната впечатляваща визия и история. Надявам се тази статия да промени това, тъй като шлиферът е класическо облекло, което може да се съчетае
перфектно с почти всякакъв вид визия.

  Две компании спорят за пионерството на този модел: Aquascutum и Burberry, като най-ранните версии са дело на първите, но класическият модел е създаден и наложен от Томас Бърбъри(в дясно). Известният дизайнер създава дрехата за британските офицери в Бурската война, благодарение на иновативната и издръжлива вълнена тъкан, проектирана от него за отблъскване на водата и задържане на топлината, но с подходяща вентилация. Само офицерите са можели да носят тези палта, като те не са били задължителна част от униформата и са можели да бъдат закупени само частно. 

  През 1914 г., по време на Първата световна война, от Военното министерство поставят за задача на Бърбъри да адаптира и модернизира офицерското палто, така че да отговаря на условията на съвременната британска армия. Така се ражда познатия и обичан и до днес тренчкот, който се превръща в символ на войната, а в последствие и на марката. Британският военен съвет поръча над половин милион от тях за военните офицери и то бързо се превръща в изключително желана от тях дреха. Палтото спечелва името си от добрата защита и същевременно мобилност, които предоставя на войниците в окопите (от англ. Trench – окоп).

   Има няколко причини, поради които това палто остава толкова популярно в годините между двете световни войни. Първо, във Великобритания правителството е поръчало хиляди палта и се е оказало с огромен излишък в края на войната. Те биват разпространени и сред невоенната общественост през 1920-те години. Второ, офицерите с удоволствие използват униформите си и в цивилния живот, поради качествената ѝ материя. Трето, много звезди започват да носят това палто в златната ера на Холивуд: детективи, гангстери и фатални жени носят този тип палто и допринасят за популяризирането му. Срещаме го в златни класики като  Казабланка и Малтийския сокол. Тренчкотът се превръща в символ на силните, смели, безстрашни и мистериозни хора. То съчетава в себе си стил и история, което го прави още по-уникално. Томас Бърбъри умира през 1926 г. на 91-годишна възраст. Неговите изобретения обаче остават непреходни и се превръщат в истинска класика. 

  През WWII тренчкотът позагубва от военното си значение и спира да се използва толкова от войниците. Въпреки, че има множество фотографии на немски войници, носещи такъв модел кожени палта, те са били носени по-скоро по модни причини, отколкото с практична цел.

  През 60-те години тренчкотът е задължителен моден аксесоар, който вече е популярен по целия свят. В наши дни тази дреха продължава да бъде емблематична и може да се види почти всяка година на модните подиуми по целия свят. Burberry продължава да бъде лидер в производството ѝ, създавайки модели, които предизвикват усещане за безупречен вкус. Популярната му подплата, под формата на каре, произлязла именно от тренчкота, става една от най-популярните щампи в света и се използва за чадъри, куфари, чанти и шалове и много други аксесоари.

 През 90-те години модната къща вдъхна нов живот на тренчкота, предлагайки авангардни вариации; включително ярки цветове, отпечатъци и детайли от тъкани, вариращи от дантела и сатен до кожа на питон. Докато в годините назад това палто се ограничаваше до „незабележимите“ цветове каки, бежово и черно, дизайнерите вече се забавляват с всички цветове на дъгата.

По-долу може да разгледате практичната информация за тренчкота, която би ви била от полза. Ако имате вече такъв или си тепърва си закупите, замислите за дългия път, който той е изминал от калните окопи до модните подиуми.

Класическият модел е двуредов с 10 копчета. Разбира се днес има огромно разнообразие от едноредови и двуредови с различен брой копчета. Неизменна част от него са пагоните, големите странични джобове и коланът с катарама на талията и станалите емблема D-пръстени. Много от класическите характеристики произлизат от първоначалните условия, в които се е използвало палтото: възможността за пристягане на ръкавите, джобовете с външно закопчаване и яката, отвеждаща водата навън са били  изключително полезни за студените и дъждовни дни в полеви условия. Оригиналният цвят на палтото е камел/бежово/каки, (цветовете, в които войниците биха останали по-незабелязани), но както вече споменах в днешно време се срещат шлифери във всякакви цветове. Говорейки за материята, в емблема на тренчкотът се превръща габардинът – дишаща памучна тъкан, създадена чрез иновативен процес от Томас Бърбъри. При него преждата първо се импрегнира, а след това се тъче. Резултатът е водоустойчив и изключително издръжлив плат, подходящ за връхна дреха и съобразен с непостоянното време във Великобритания.

Подходящата дължина на този модел е до под коленете или на тяхното ниво. Ръкавите трябва да достигат до основата на палеца. Широчината може да варира в зависимост от дрехите, които планирате да носите под него.

Подходящ е както за ежедневни облекла, така и за бизнес костюми, и е идеален спътник за пътуване поради лекото тегло, водоустойчивостта и гъвкавостта си. Въпреки многобройните възможности за съчетания, трябва да се има предвид, че тази дреха не е подходяща за официално вечерно облекло (т.нар. black tie/white tie). Най-често се носи пролет и есен, но е подходящ и за по-меки дъждовни зими.

"Как би изглеждал целият ми живот точно преди да затворя очи за последно? Определено ще носи тренчкот..."
Джош Стърн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *