Чадърен етикет

Чадърен етикет

   Една от по-малко известните песни на Стинг „Seven days” завършва с думите:

   „It’s a big enough umbrella
   But it’s always me that ends up getting wet

   И макар типично по Стинговски при него това да е метафора за чувства, не е лошо особено в прехода между пролет и лято и времето на пролетните дъждове, да се замислим и върху буквалното значение на тази строфа. За тази цел бихме искали да ви запознаем с т.нар. „Чадърен етикет“. Да, такова животно има. Това са няколко прости правила, които най-вероятно всеки от Вас знае, но би било добре да ги припомним.

Бихме искали обаче да започнем с един интересен факт – изобретяването на чадъра не е било с цел да пази от дъжд, а от слънце. Английската дума за чадър “umbrella” идва от латинската „umbra”, което значи сянка. Дори етимологията на български идва от арабското „шатър“ – в превод палатка, заслон, слънчобран (от там най-вероятно произлиза и думата шатра). Първите създадени чадъри са били присъщи само за висшето общество и затова са се възприемали като белег на заможност. Това е и причината белият цвят на кожата в източните държави до ден-днешен да е символ на аристократизъм. Навлизайки в Европа чадърите се използват едновременно за предпазване и от слънце, и от дъжд. С течение на времето и навлизането на нови, по-евтини материали, както болшинството нови изобретения, чадърът се превръща от символ на социален статус в обикновен предмет за всички. 

   И въпреки че днес е част от ежедневието ни, използвайки го правилно и по предназначение, чадърът би могъл да допринесе за вашата класа и едновременно с това да ви бъде полезен. За целта се придържайте към следните общоприети правила при използването на чадър:

Използвайте чадър, когато е наистина необходимо. Въпреки, че много хора го приемат като моден аксесоар, се смята за проява на неуважение разтварянето на чадър, с който всички около вас трябва да се съобразяват ако навън едва капе. Нужно е малко търпение и правилна преценка на ситуацията. Много хора го правят с цел да предпазят формата на прическата си, но повярвайте – ако навън не вали силно, влагата така или иначе ще ѝ повлияе по същия начин. При наличие на силен вятър също забравете за чадър. Редно е да се отбележи, че и при сняг, по ред причини чадърът също не е най-подходящият аксесоар.

При влизане в затворено помещение или градския транспорт, не тръскайте чадъра. Никой не иска да бъде намокрен случайно или да чисти след вас. Вместо това – сгънете чадъра точно преди влизането и го оставете на указаното за това място (при наличие на такова). При преминаване през подлез или тунел, също затворете чадъра.

Чадърът се отваря едва когато излезете от затворено помещение. По нашите ширини битува и суеверие, че отварянето на чадър на затворено носи лош късмет. Е, истинската причина да избягвате това всъщност е опасността да нараните някого или счупите нещо по невнимание, но ако това суеверие ще ви помогне да се придържате към етикета нямаме нищо напротив.

Придвижването с чадър в дъждовно време е двустранен и активен процес, включващ невербална комуникация с човека, когото се разминавате. Когато сте навън насочете чадъра към външната страна на тротоара (далеч от минувачите) при отварянето му, за да избегнете възможността да ударите някого по непредпазливост. Ако завивате покрай сграда, опитайте да направите по-широк завой, за да не се изненадате от непредвиден сблъсък. Дъждовното време би трябвало волно или неволно да ви доведе и до общоприетото правило за движение от дясната страна на улицата, което така или иначе много хора не спазват. При разминаване с хора повдигнете малко чадъра ако сте по-висок, или съответно го наведете леко, ако сте по-нисък. Ако се разминавате с човек с вашия ръст, наклонете леко чадъра си, за да можете да се разминете.

При сухо време, ако носите чадъра си под ръка го правете вертикално, а не хоризонтално. Така от една страна пазите разминаващите се с вас от неволно сръчкване, а от друга – този начин на носене се счита за издаващ агресия (същото е важало за носенето на оръжия преди столетия).

Споделете чадъра си! Ако сте с голям чадър и около вас има човек, когото дъждът мокри, няма нищо по-джентълменско от това да го поканите под вашия чадър.

   През 1873г. Сесил Хартли публикува „Книга на джентълмена за етикет и основи на учтивостта“. В нея той споделя „Ако се разхождате с дама, насочете чадъра така, че да я покрива изцяло“. Излиза, че цитатът от песента на Стинг, с който започнахме освен метафора е и моделът джентълменското поведение, към който трябва да се придържате в дъжда. Ще завършим с продължението от книгата на г-н Хартли „…Ако пък сте излязъл с две дами, то тогава им дайте чадъра, за да могат да се съберат под него, а вие се движете без чадър под дъжда“. Пожелаваме ви да имате такава вечер и мокренето ви да си е струвало 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *