За материята на бельото и една любовна история

За материята на бельото и една любовна история

   Живеем във време, в което за голяма част от мъжете марката на бельото и това тя да бъде извадена на показ е от изключително значение. Това от една страна води до абсурдните ситуации да се залага на имитации с лошо качество, а от друга – повярвайте – няма нищо стилно в това да запознавате околните с предпочитаната от вас марка. Ако сте надживели времената, в които бельото, което носите е Коледният ви подарък от родителите и държите да си го купувате сами, бихме искали да засегнем темата за различните материи при него и това как да разпознаваме качественото бельо.

   Да, марката винаги е била от огромно значение за определяне на цената. Но най-важният компонент, за който трябва да се информирате при избора на качествено бельо е именно материята. Точно тя определя характеристиките му и допринася за вашия комфорт.

Естествено най-популярната материя, за която всеки е чувал, е памукът. Tой е естествен, хипоалергенен и чист материал, но при него срещаме и няколко недостатъка. Силната му абсорбираща способност поема влагата, но в крайна сметка не я отвежда навън и тя остава близо до кожата. Друг недостатък са влакнестите топчета, които образува. Те правят бельото да изглежда преждевременно остаряло. Това разбира се зависи се определя и от вида на памука. Съществуват много видове (включително и луксозен) в зависимост от дължината на нишките. Именно те определят неговите характеристики и съответно цена. Сред болшинството хора е прието, че колкото по-голям е процентът памук, толкова по-добре, но истината е, че около 90% памук с 10% ликра носи много повече комфорт, поради по-добрата разтегливост.

Модалът представлява полу-синтетична материя, направена от целулозни влакна от различни дървесни видове, най-често – бук. Модалът е по-здрав и издръжлив, но същевременно притежава и нужната мекота. Той не абсорбира влага толкова, колкото памука и не запарва. Важна характеристика на модалът е, че за разлика от памука той задържа цветовете и те не избледняват при пране. Освен това при него не се образуват неприятните влакнести топченца, които памукът прави. 

Вариация на модалът е т.нар. микромодал. При него нишките са още по-тънки, което позволява по-здравото им преплитане и води до още по-мека на допир материя (специалистите я определят като 3 пъти по-мека от памук). На усещане тя наподобява коприна, но недостатъкът ѝ е, че не е толкова издръжлива колкото нормалния модал. Микромодалът е дишаща материя, която не се свива. Той не задържа топлина и има добра разтегливост. Всички тези качества го правят идеален за производство на бельо.

На практика и трите са наименования на една и съща материя. Всички те са направени от полиуретан т.е. от нефтен дериват. Трудно бихте открили бельо направено от 100% от тази материя – обикновено те се смесват с памук или полиестер. Предимствата на тази материя са нейната добра разтегливост, здравина и това, че тя задържа малко топлина.

 

На практика и трите са наименования на една и съща материя. Всички те са направени от полиуретан т.е. от нефтен дериват.

Трудно бихте открили бельо направено от 100% от тази материя – обикновено те се смесват с памук или полиестер. Предимствата на тази материя са нейната добра разтегливост, здравина и това, че тя задържа малко топлина.

 

Полиамидът е синтетична материя, която е създадена с цел да бъде заместител на коприната. Здрава е и не се мачка лесно. Но тя не е подходяща за бельо, тъй като не е дишаща, не отвежда топлината и е много склонна да образува влакнестите топченца.

Това е една от най-популярните материи при производството на бельо. Той се прави от синтетичен полимер, което технически му носи характеристиките на пластмаса. Какво трябва да ви говори това? Това го прави по-издръжлив на замърсяване и по-труден за намачкване. Проблемът е обаче, че това е материята, която най-малко отвежда топлината, тя не диша и с нея сте най-склонен към изпотяване – може би най-неподходящата материя за бельо. Нейната изключително евтина цена обаче кара болшинството компании да се възползват максимално много от нея.

  Да обобщим – какво искаме от качественото бельо? Да е меко, да диша, да е еластично, да не образува топчета, да не задържа топлина, да се суши бързо и да е издръжливо. На теория модалът и микромодалът отговарят на всички тези характеристики. Следва памукът, примесен с еластан, а най-далеч от тях изглежда полиестерът.

  Закупете си нещо наистина качествено, нещо което ще ви носи комфорт и няма да има нужда да изхвърлите след няколко седмици. Вместо да парадирате с марката бельо пред жената, с която сте излезли, по-добре ѝ разкажете история…защо не история за бельо, или дори – история за бельо и любов…бельо, любов и Calvin Klein. Стана ли ви интересно?

Годината е 1991, градът Лондон. Срамежливият и тепърва прохождащ фотограф Марио Соренти скучае на организирана фотосесия на продукт за коса…до моментът, в който не я вижда. Фотографът е абсолютно стъписан и завладян от красотата на момичето, което преминава покрай него. Въпреки, че и тя като него едва прохожда в професията си, не е стеснителна и разговаря с почти всеки. Разменя няколко думи и с него. Случайността ги среща след няколко дни на друго събитие. Там прекарват заедно цялата вечер, разхождат се и като във филм тази разходка от вечерна преминава в нощна. На сутринта те се събуждат прегърнати на тревата на Хайд Парк. Соренти е в обятията на Кейт Мос.

Така минават 2 години, в които те са абсолютно неразделни. Той непрекъснато я снима. В един момент те отново решават да действат като на кино. Тъй като той живее на хотел, а тя с майка си, не могат съвсем спокойно да прекарват времето си заедно. Затова взимат една чанта, поставят в нея банските си и един фотоапарат и спонтанно заминават за един Карибски остров. Времето им там преминава изцяло в любов и снимки. Марио снима Кейт буквално по всяко време на денонощието. Фотографиите му са толкова лирични, нежни и истински, че няма как да бъдат повторени.

След завръщането си от острова един ден Соренти показва снимките на продуцента Фейбиан Барън. Барън по това време се занимава с рекламите на Келвин Клайн и оставайки впечатлен от фотографиите решава да срещне фотографа със самия Клайн. Така компанията, която през 1995г. не се намира в най-добрия си период решава да заложи на гениална в своята простота идея: „Защо да фабрикуваме любов с маркетингова цел, когато може просто да я имаме заснета?“. Calvin Klein решават да използват стилистиката на снимките на Соренти за повторното излизане на парфюма Obsession и съответното му дамско бельо. Кампанията предизвиква абсолютен световен бум и ги изстрелва в небесата! Кейт Мос придобива световна популярност и си спечелва име за цял живот, а Марио Соренти е канен да снима за световни марки като Calvin Klein, Lancome и Dior.
Жените обичат истории…и ако сте разказали това по време на вашата среща и тя е останала очарована, повярвайте – по-късно вечерта марката ще е без значение.

"Look your best while you wear your least..."
Jockey, 1976

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *