На коя ръка носите часовник – просто норма или нещо повече?

На коя ръка носите часовник – просто норма или нещо повече?

   През лятото на 2009г., тогавашния президент на САЩ играе голф в едно от любимите си игрища на остров Мартас Винярд . Много от събралите се зрители са изненадани от това посещение и запечатват момента. На една от снимките, достигнали до медиите Барак Обама дава автограф на зрител. В Западния свят, където всеки детайл е от значение за разлика от тук, тази снимка веднага се превръща в предмет на разгорещени дискусии. Повод за това обаче не са бялата поло тениска на президента, нито панталоните му цвят каки – и двете изключително подходящи и съобразени с голф етикета. Това не е дори фактът, че Обама подписва с лявата си ръка. Че президентът на САЩ  е левичар е известно на обществото далеч преди тази снимка. 

   Интересното в случая е часовникът. Той стои именно на лявата му ръка. Както е известно хората с доминираща дясна ръка носят часовници на лявата ръка, а левичарите – обратно. Всичко това довежда до интересни коментари в не една и две големи медии по темата. Журналистическата гилдия започва да дискутира дали Обама е от малкото хора, които нетипично поставят часовника на доминиращата си ръка. Изказват се и мнения, че той иска да покаже на обществеността, че се възприема като десничар, или пък иска самата общественост да го възприема като такъв.

    Съществува ли наистина етикет на коя ръка да бъде носен часовникът?

   По последни данни хората с доминираща дясна ръка представляват между 90 и 93% от населението. Изглежда съвсем логично това, че те носят часовника на лявата си ръка да се е превърнало в стандарт, ,който в последствие всеки е започнал да спазва. Има и историческа теория, според която първите ръчни часовници, които са носели мъжете (след джобните) не са били моден аксесоар, а са се използвали във военни условия. Тъй като обикновено дясната им ръка е била заета от оръжие, часовникът е оставал за лявата. Това се е превърнало в норма и в следствие е продължило и с модните аксесоари.

   Във всички случаи обаче причините той да бъде носен на не-доминиращата ръка в съвремието са изцяло практични. Носейки ги на не-доминиращата ръка, вие свеждате до минимум риска от надраскване и можете да вършите по-свободно ежедневните си задачи. Друго предимство е това, че короната на часовника е лесно достъпна и така лесно може да сверите времето. Ако сте десничар и носите часовника на дясната ръка, на практика ще трябва да го свалите, за да коригирате часа или датата. Освен това дясната ръка обикновено е заета и реално по-лесно бихте проверявали часа ако часовникът е на лявата, без това да повлиява на дейността ви. Като деца дори използвахме това в  една популярна шега: Подавахме бутилка с вода с почти напълно отвита капачка в лявата ръка на някой и го питахме колко е часа, а след това умирахме от смях, когато тя се изливаше върху него след като обърне ръката да погледне часовника. Носейки часовникът на не-доминиращата ръка е добре и за самия му механизъм. Всяко по-остро движение и вибрации може да доведе до микроскопични промени в механизма. Ако те се повтарят и натрупват в един момент те могат да повлияят забележимо.

   Днес обаче живеем във времена когато всеки се стреми да се отличи с нещо, да бъде различен. И поради тази причина все повече хора умишлено започват да поставят часовника на дясната ръка. Оказва се, че дори има термин за това – подходът лесе-фер (Laissez-faire) – в превод от френски – Оставете да го правят. Този термин се използва във всякакви сфери и е свързан с индивидуалната свобода на избор и действие. В случая с часовниците, изповядващите този подход смятат, че проблемът с това на коя ръка носиш часовника е проблем на околните, не на човекът, който го носи. Реално единственото практично предимство, което те изтъкват е, че миейки си ръцете е по-малко вероятно да навлезе вода ако короната е от външната страна, както се получава когато часовникът е на дясната ръка. Обективно погледнато това “оправдание” изглежда нелепо на фона на многото практически ползи от носенето на часовник лявата ръка. Факт е обаче, че дори мъжките библии Esquire и GQ нямат нищо против лесе-фер.

Рапърът Дрейк е един от хората, които демонстративно винаги поставят часовника на дясната ръка, въпреки че не са левичари

   Нека хвърлим поглед и върху една друга гледна точка. Оказва се, че освен всичко гореизброено много психолози също се упражняват върху това какво говори за характера на човека, ръката на която е поставен часовника. Връщайки се на снимката с Обама, както вече казахме тя поражда обширни дискусии и разследвания. „Вашингтон Поуст“ показва, че президентът яде пица и сандвичи с дясна ръка, но прибегне ли се до използване на прибори, в ход влиза лявата. Психолози започват да градят авторитета си, пречупвайки управлението на Обама през призмата на часовника му. Според някои когато човек не се заявява твърдо като десничар или левичар, то той е колеблив в разрешаването на проблеми и не взима твърдо решение.  Според други този тип хора са по-гъвкави. Те могат по-добре да виждат и двете страни на монетата и да вземат по-правилното решение.

   Според нас това на коя ръка ще носите часовника, зависи от това как искате да изглеждате в очите на другите, а и в своите собствени.  Ако искате околните да гледат на вас като на класически, праволинеен, запознат с етикета професионалист, поставете часовникът на лявата ръка (освен разбира се ако не сте от 10-те процента левичари, тогава – на дясната). Ако пък искате да бъдете възприеман като хипстър, алтернативен или човекът, който не се страхува да разчупи статуквото, тогава – дясната ръка е правилната за вас.

   В средите на висшето общество обикаля сентенция, която твърди следното: „Истинският джентълмен трябва да носи часовникът си на ръката, с която не пише, за да може да проверява датата и часа докато подписва важните документи.“ Дали това ви звучи като стилна класика или си казвате „Що за отживелица! Вече има електронни подписи…“ зависи от вашата индивидуалност. Вие решавате къде да поставите часовника си, но винаги имайте едно наум. Алън Киршнер обяснява: “Когато някой не ви познава, той може да види само часовника на дясната ви ръка и в неговите очи вие вече сте нарушил конвенционалното. Много вероятно е той да заключи (макар и погрешно), че като цяло сте враг на общоприетото и неконвенционален човек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *