Faire mieux si possible, ce qui est toujours possible

"Faire mieux si possible, ce qui est toujours possible"

   265 години са адски много време. Това е времето, за което един алуминиев кен ще се разгради напълно в природата. Преди 265 години Паисий Хилендарски все още не е започнал да пише „История Славянобългарская“.  Преди 265 години в Женева един 24-годишен младеж решава, че ще започне да създава най-добрите предмети, които показват времето и основава компания, която и до днешен владее пазара за луксозни часовници. Днес бихме искали да ви разкажем историята на Вашерон-Константин, които тази година празнуват своят 265-ти рожден ден и са част от т.нар. света троица на швейцарските луксозни часовници (заедно с Патек Филип и Одемар Пиге). Това е най-дълго съществувалата без прекъсване компания – производител на часовници.

   24-годишният младеж се казва Жан-Марк Вашерон и е независим часовникар. Всъщност в тези години почти всички часовникари са били независими, тъй като те са били пионерите в измислянето и създаването на часовници и тази индустрия тепърва се е формирала. В наши дни много от големите марки вече принадлежат на различни холдинги. Жан-Марк е бил буден младеж и се е движел в компанията на емблематични личности като Жан-Жак Русо и Волтер. През 1755г. той наема чирак и основава свое ателие в Женева. Ако бихте могли да надникнете през прозореца на ателието на Вашерон, то щяхте да останете наистина удивени. Тогава абсолютно всичко се е произвеждало на ръка – метални листове са се пробивали и рязали за да бъдат превърнати в различните части на часовника. Ако пък по-сложен процес е трябвало да бъде извършен от машина, то първо е трябвало самата машина да бъде изобретена на ръка.

Жан-Марк Вашерон, основателят на "Вашерон-Константин"

   Лека-полека бизнесът потръгва и се предава на сина, а след това и внукa Вашерон. Създадени са първите часовници с по-сложни елементи, които достигат до хора с висок статус в обществото. Когато през 1810 внукът на Жан-Марк, Жак, поема семейния бизнес, „Вашерон“ е все още малък производител. Жак стига до заключението, че ако иска бизнесът му да се разрасне и да се превърне в световен бранд, той трябва да наеме нещо като търговски представител и специалист в продажбите. Така той стига до Франсоа Константин – човек със завидни познания за бизнеса в своето време. През 1819г.  компанията е преименувана на Вашерон-Константин и е формирано мотото ѝ: “Faire mieux si possible, ce qui est toujours possible” или в превод “Работи по-добре ако е възможно, а това винаги е възможно”. Константин успява да наложи бранда на много нови пазари след 30 години неспирни обиколки по различни дестинации.

Франсоа Константин, специалистът в продажбите на "Вашерон-Константин"

   В началото на XX век брандът започва да се превръща в това, което е днес след като поръчките от кралски особи и богати бизнесмени вече не са изключение. През 1906 година Вашерон отварят своя първи бутик в Женева, в който хората могат да дойдат, разгледат и премерят часовниците – компанията е един от пионерите и в това отношение. Без интернет по това време славата на часовниците се е носела от уста на уста. Този бутик е на мястото си и до ден днешен и продължава да радва любителите на качествените часовници. През годините компанията печели някои много интересни и значими награди – започващи още от далечната 1872 г. на първият конкурс за прецизност на хронометри.  Получената пък през 1972 г. – Diplome du Prestige de la France е присъдена за първи път на компания, за производство на часовници.

   Вашерон-Константин се налага в производството на луксозни, сложни и ултра тънки модели. Компанията, както и всички останали големи има своите емблематични модели: Започвайки от женският часовник-гривна създаден още през 1889, който създава истински фурор за времето си. Можем да продължим със създаденият през 1921г. ръчен часовник за американския пазар, моделът “222“ през 1977 по случай 222-рата годишнина на компанията; култовият модел Overseas. В XXI век компанията продължава да смайва със създаденият през 2011 година модел показващ едновременно часът във всички времеви зони, както и с най-сложният ръчен часовник, правен някога. Това е произведеният през 2015г. след 8-годишен труд Reference 57260. Той впечтлява с умопомрачителните 57 допълнителни показатели, множество функции и 2800 компонента, всеки от които ръчно декориран от някой от майсторите часовникари по традиционна занаятчииска техника. Часовникът е сертифициран със Женевски печат, което означава, че е произведен, сверен и сглобен в Женева и е преминал строги критерии относно продукция, прецизност и качество.

   Това, което изумява е, че компанията не е престанала да развива дейност от своето създаване. Те успяват да преживеят: Френската революция, Депресията през 20-те години, Световните войни и кварцовата криза. За по-незапознатите последната се случва през 70-те и 80-те години на XX век. Тогава повечето производители се насочват към кварцовите часовници, за които се смята че са бъдещето и много по-точни от механичните. Самият факт, че една компания е преминала през този период без да създаде поне един или два кварцови модела, я прави легендарна. През 80-те години компанията преминава през най-тежките си години. Тогава, на прага на своя крах, арабският шейх Ахмед Заки Ямани закупува компанията. Той е бивш министър от Саудитска Арабия – отговарял за търговията с нефт и е известен колекционер на часовници. Като голям фен на компанията, той решава, че няма да ѝ позволи да изчезне. Любопитен факт е, че няколко години преди това, шейхът едва не загубва живота си в заложническа криза, която ако беше приключила по различен начин, най-вероятно Вашерон-Константин нямаше да съществува…

Ако никога не сте чували за тази марка, ще се опитаме да ви разберем. Тази компания никога не се е стремяла към пробив в популярната култура – не присъства в песните на рапърите, псевдо-ВИП-овете не се кичат с нея по ръцете си. Компанията не произвежда скъпи продукти, само за да са скъпи. Тя е за хора с отношение към детайла и страст към производството на часовници, които искат да имат продукт, който не е масов. Цените за чисто нов Вашерон-Константин започват от около 16 000 долара. Вашерон произвеждат около 23 000 часовника годишно (за сравнение Патек произвеждат около 60 000, но при тях повечето процеси са автоматизирани, за да могат да произвеждат повече.)

  Както вече споменахме през годините различни държавни глави са купували и дори поръчвали направата на модели със специални функции от Вашерон. Ще споменем само Наполеон Бонапарт, кралица Елизабет II, принцеса Даяна, руският император Александър III, Дуайт Айзенхауер, Хари Труман, Силвио Берлускони, а днес и Доналд Тръмп. Всеки поръчан уникален модел носи различна сложност и различни функции и показатели и именно това е довеждало до нови умения и познания, които майсторите часовникари са усвоили и прилагат до ден днешен.

"Работи по-добре ако е възможно, а това винаги е възможно!"
Франсоа Константин
Съосновател на "Вашерон-Константин"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *