Модел 64 – футуристичният сирак на Порше

Модел 64 - футуристичният сирак на Порше

   През 1945 втората световна война е към края си. Група американски войници патрулират окупирана Германия и се натъкват на футуристично изглеждащ автомобил. Първосигнално те решават да изрежат покрива и да се забавляват на воля като буквално „вземат душата“ на тази кола, докато двигателят ѝ не издъхне. Войниците успяват да осъществят намеренията си успешно и предават издъхналата кола за скрап. Впоследствие се оказва, че те са унищожили една от трите създадени дотогава бройки на Порше 64. Само може да се надяваме забавата им наистина да си е струвала… Последната запазена бройка бе пусната на шумно-известен търг миналата година, като очакванията бяха тя безпроблемно да достигне 20 милиона долара. Оказва се, че около този модел на Порше е пълно с интересни истории и скандали…

   Още с обявяването на търга, скандалите започват поради твърдението на организаторите на търга, че това е първият модел на марката. От Porsche заявяват, че това не е така, а вещи хора в историята на автомиболостроенето пък твърдят че Модел 64, дори не е Порше. Къде е истината?   

   Гениалният автомобилен инженер Фердинанд Порше започва да конструира автомобили още през 1931. В смутните времена, в които работи обаче, той можеше да остане поредният непризнат маестро, ако не се беше намесил лично Адолф Хитлер. Фюрерът нарежда на Порше да разработи всекидневна и евтина машина, която да стане известна по целия свят. Така се ражда „Народния автомобил” на Хитлер – KdF-Wagen, който по-късно се превръща в Костенурката на Volkswagen (Volkswagen Beetle). През 1939 година, като част от пропагандната програма на Хитлер за популяризиране на германската индустрия, е планирано автомобилно състезание между Берлин и Рим. Именно с тази цел Порше създава състезателна версия на KdF-Wafen – Type 64. И именно тук е тънкият момент в историята – все още никъде не се говори за марка на име „Порше“.

Фердинанд Порше

   Иначе новосъздаденият автомобил изглежда наистина изключително не само за времето си, а дори и от днешната перспектива. И няма как да е иначе след като Порше използва някои от най-модерните технологии от самолетната индустрия по това време, за да превърне автомобила с мощност под 40 конски сили в пистова машина. От модела са изработени едва 3 екземпляра. На външен вид – сякаш дошло от друга планета, Type 64 е гениален продукт на иновативния дух, таланта и способността на великия инженер.

   Месеци по-късно обаче войната избухва, плановете за състезанието се провалят, а синът на Фердинанд – Фери прибира сглобените 3 бройки Type 64. От тях само една оцелява през войната и Фери я ползва за личен автомобил.

   След края на войната, Фердинанд Порше е със силно увредено здраве и той напуска  поста си в конструкторското бюро, като се ограничава само до консултации със сина си – Фери и заместниците му. Марката „Порше“ реално е стартирана от Фери. Това се случва през 1948 г., когато той решава да представи първия сериен модел на Порше на писта в Инсбрук, Австрия. Това е моделът 356 – двуместен открит прототип, създаден от лек метал под ръководството на Фердинанд и базиран на Volkswagen 356. Това е и първият автомобил брандиран с марката. При представянето му на пистата в Инсбрук обаче той трябва да има противник, срещу когото да се състезава. Фери решава това да е именно Type 64 и малко преди състезанието, той добавя на капака му името Porsche. След края на надпреварата австрийският автомобилен състезател Ото Мате остава впечатлен от Type 64 и моли Фери да му го продаде. Така Type 64 сменя собствеността си. Ото модифицира автомобила и започва да ходи с него по състезания, като записва впечатляващ брой победи. Автомобилният състезател отказва да се раздели с този автомобил през целия си живот, дори и след като кариерата му отдавна е приключила. Така едва 2 години след смъртта на Ото, роднините му продават автомобила и той преминава през колекциите на няколко богати ценители.

Porsche 365 - първият сериен модел на "Порше"
Фери Порше

   След като бе обявено, че ще бъде продаден на търг миналата година – от Porsche обявиха, че реално Type 64 не е техен автомобил. Шефът на историческият архив на „Порше“, Франк Юнг твърди, че първото „Порше“ е модел „356“, това е недвусмислено упоменато, а моделът изложен като първи в музея на компанията в Щутгарт. Юнг заяви, че компанията е една от малкото, успели да запазят първия си модел. А относно Type 64, Юнг изтъква описаното по-горе добавяне на името на марката върху този автомобил малко преди началото на състезанието в Инсбрук. Той твърди, че 356 и 64 споделят „обща ДНК“, но това е било по-скоро маркетингов трик и 356 е първият модел на марката. Друг е въпросът, че докато е било собственост на Ото Мате, от „Порше“ са изпратили най-малко 40 писма към австриеца с молби да откупят обратно модела, но състезателят остава непоклатим…

   И така – стигаме до търга миналата година. Както вече казахме – около този модел винаги е интереснo. Ако той просто беше продаден, това нямаше да е присъщо за него. Огромен скандал беляза това наддаване миналата година. Наддаването стартира направо от 30 милиона долара, като имайки предвид състоянието на участващите в търга, цената без проблем достигна до невероятните 70 милиона долара – сума, посрещнато с аплодисменти от страна на почти всички присъстващи на търга. Но изненадващо след минутки водещият обяви, че е настъпило объркване и предложената цена не е 70, а 17 милиона долара. Това шокира публиката и доведе до освикрвания, като голяма част от наддаващите напуснаха търга. Естествено, събитието беше прекратено, а от компанията се оправдаха с неправилно чута сума при наддаването. Така уникалният модел остана непрородаден… 

Важно е да уточним, че в момента той е с оригиналния си двигател. Платнените и скъсани седалки също са оригиналните, в които са сядали самите Фердинанд, Фери и Ото Мате.T ype 64 ще почака своя нов собственик още известно време – покрито с чаршаф в някой скъп гараж, останало самò, със съмнения за принадлежността и родословното си дърво, потънало в спомените си за Нацистка Германия и геният на Фердинанд Порше, и за онова последно приключение на брат си, яхнат от Американските войници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *